Wetenswaardigheden over Frankrijk, Franse producten en nog veel meer... - Bonne et Plus

Heerlijke Franse Producten
Ga naar de inhoud

Wat kan er allemaal met Marseillezeep?

Bonne et Plus
Published by in Zeep · 23 augustus 2019
Tags: Marseillezeepzeepschoonmaakhandwasallesreinigershampooscheerzeepbladluizen
Met Marseillezeep kun je je wassen en je kan een zeepje bij het fonteintje in het toilet leggen voor de lekkere geur. Ook kun je een zeepje tussen je kleding leggen, zodat deze heerlijk blijft geuren.
Dat zijn de toepassingen die we allemaal wel kennen.

Maar er is veel meer mogelijk met Marseillezeep. Allemaal duurzame oplossingen en ook nog een stuk goedkoper!
Handwas:
Los een handvol zeepvlokken op in 2 liter heet water. Was en spoel grondig. Gebruik voor wol lauw/koud water.

Machinewas gekleurde was:
Los 30-40 gram zeepvlokken op in 1 liter heet water. Doe dit in een fles, bijvoorbeeld een lege fles vloeibaar wasmiddel. Goed schudden. Gebruik 60-100 ml in een doseerbol voor een volle wasmachine. Voor gebruik goed schudden.

Machinewas witte was:
Los 30-40 gram zeepvlokken en een handje soda of 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout) op in 1 liter heet water. Doe dit in een fles, bijvoorbeeld een lege fles vloeibaar wasmiddel. Goed schudden. Gebruik 60-100 ml in een doseerbol voor een volle wasmachine. Voor gebruik goed schudden voor gebruik.

Recept voor waspoeder:
Neem droge Marseille zeepvlokken en maal deze tot een fijn poeder, bijv. met een koffiemolen. Gebruik een halve eetlepel per wasbeurt. Voeg bij elke wasbeurt een eetlepel baking soda toe en evt. een eetlepel citroenzuur.
Voor de witte was kun je aan bovenstaande nog een lepel fijne soda toevoegen.
Voor de bonte was kan evt. ook een eetlepel keukenzout of een scheut azijn toegevoegd worden.
Tip:
  • Om handdoeken zacht te maken: voeg een scheut witte azijn toe in het bakje van de wasverzachter. Het neutraliseert de kalk in het water, waardoor handdoeken zacht worden en niet in de droger hoeven.
  • Het recept voor de gekleurde was, kun je ook gebruiken om natuursteen schoon te maken
Bestrijd bladluizen:
Los ongeveer 20 gram van Marseille zeep op in 1 liter water en spuit deze oplossing op de bladeren van de plant. Meestal zijn er niet meer dan 3 behandelingen nodig.  Het is een veilige en milieuvriendelijke oplossing die echt werkt!

Maak zelf shampoo:
Smelt een eetlepel Marseille zeep poeder au bain-marie. Voeg een theelepel olijfolie en een theelepel honing toe. Roer dit tot een homogene pasta.
Kook ondertussen 100 ml water en giet dit langzaam op de pasta.
Aan dit mengsel kun je nog een etherische olie en zoete amandelolie toevoegen.
De shampoo is maximaal 3 weken houdbaar.

Maak zelf scheerzeep (voor de natscheerders):
Neem 90 gram mineraal water en breng dit aan de kook. Haal het water van het vuur en voeg er meteen 20 Marseille zeepvlokken aan toe. Voeg 10 gram sheabutter toe. Voeg naar keuze bijv. 5 druppels  van een etherische olie toe en 10 druppels lavendel etherische olie. Mix dit goed door elkaar tot de Marseille zeep geheel is opgelost en een schuimige massa ontstaat. Doe het mengsel in een potje of kommetje en laat het een nacht staan.
Neem een beetje scheerzeep en doe dit in een ander kommetje. Maak de scheerkwast nat en schuim het scheerzeep op door een draaiende beweging te maken.

Allesreiniger:
Los een theelepel geraspte Marseillezeep op in 2 liter water. Voeg hier nog 5 druppels etherische olie aan toe (bijv. citroen of sinaasappel of lavendel) en schoonmaken maar! Kan ook in een spuitflacon.

Gebruik alleen Marseillezeep waar geen (bloem)blaadjes aan toegvoegd zijn. Verder zijn alle Marseillezepen geschikt om te raspen.


Geen commentaren

Terug naar de inhoud